Leerlingen Sint-Pieterscollege Jette lanceren raket de ruimte in

De leerlingen van het Sint-Pieterscollege in Jette nemen dit voorjaar met hun eigen experiment deel aan een lanceercampagne van een raket. Een stralingsexperiment, door de leerlingen bedacht en uitgewerkt, wordt binnen het Europese Texus-programma met een raket tot 250 km hoogte in de atmosfeer gebracht. Het Sint-Pieterscollege zet al tien jaar lang in op STEM-projecten. Dit project kwam tot stand dankzij een subsidie van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC).

Leerlingen van de derde graad van het Sint-Pieterscollege kregen de unieke kans om vanaf het ESRANGE Space Center in Kiruna, gelegen in het noorden van Zweden en 145 km boven de poolcirkel, een sondeerraket de ruimte in te lanceren. De basis wordt gebruikt door de internationale wetenschappelijke gemeenschap voor toonaangevend onderzoek in astronomie, atmosfeerwetenschappen en klimaatstudies.

Met hun Aegis-project voerden de leerlingen er experimenten uit om de stralingsintensiteit te meten. Ze onderzoeken hoe de aardse atmosfeer ons beschermt tegen schadelijke straling uit de kosmos. Met het experiment meten de leerlingen hoe de intensiteit van gevaarlijke X- en gammastraling verandert met de hoogte.

De deelname van de leerlingen aan Texus is meteen ook een Europese primeur. De leerlingen van het Sint-Pieterscollege zijn de eerste en ook de enige scholieren secundair onderwijs die aan zo’n project mogen meewerken. Dit staat immers meestal enkel open voor studenten hoger onderwijs. Een unieke kans voor de leerlingen en tegelijk een evenement dat Brussel op de kaart zet als een plaats waar hoogstaand onderwijs wordt verstrekt.

De leerlingen konden naar de basis ESRANGE in Kiruna reizen dankzij een VGC-subsidie van 1.600 euro.