Voor leerkrachten

'Wat wil je later worden?' Ons onderwijssysteem stelt jongeren al vroeg voor bepalende keuzes in hun leerloopbaan. Door de (leer)loopbaancompetenties van je leerlingen te versterken, help je hen om doordachte keuzes te maken. 

Loopbaancompetenties zorgen ervoor dat je leerlingen zichzelf leren bijsturen, dat ze keuzes leren maken en dat ze hun leerloopbaan zelf in handen nemen. Jongeren leren zichzelf, hun kwaliteiten en drijfveren beter kennen en ze leren die zaken in relatie brengen met studie- en beroepsmogelijkheden. Lees meer over de 7 loopbaancompetenties van Generatie BXL.

Elke school heeft een beleid rond leerlingbegeleiding. Dat is wettelijk verplicht. Dat beleid omvat vier begeleidingsdomeinen: onderwijsloopbaan, leren en studeren, psychisch en sociaal functioneren en preventieve gezondheidszorg. 

In de databank van Generatie BXL vind je informatie, materialen en activiteiten die perfect bij het begeleidingsdomein 'onderwijsloopbaan' aansluiten. Ze worden telkens gekoppeld aan één of meerdere van de 7 loopbaancompetenties. Op deze pagina lichten we er enkele zaken uit. Ga zeker op verkenning in de databank om het volledige aanbod te ontdekken.

Met je leerlingen aan de slag

Methodiek voor in de klas: reflectievragen na een individuele taak of activiteit

Methodiek voor in de klas: reflectievragen na een individuele taak of activiteit

Wil je je leerlingen laten reflecteren over hun talenten en kwaliteiten? Gebruik de vragenlijst om een taak of activiteit te bespreken. De vragen gaan over een individuele ervaring.
Methodiek voor in de klas: je eigen kwaliteiten benoemen

Methodiek voor in de klas: je eigen kwaliteiten benoemen

Wil je je leerlingen laten reflecteren over hun kwaliteiten? Gebruik onderstaande oefening om hen hun kwaliteiten te laten benoemen.
Methodiek voor in de klas: brief aan jezelf

Methodiek voor in de klas: brief aan jezelf

Wil je je leerlingen laten reflecteren over hun drijfveren? Laat hen een brief schrijven aan zichzelf. In de brief kijken ze vooruit in hun schoolloopbaan: waar dromen ze van, welke keuzes maken ze? Tegen het einde van het secundair onderwijs krijgen ze hun brief terug.
Methodiek voor in de klas: een beroep voorstellen aan de klas

Methodiek voor in de klas: een beroep voorstellen aan de klas

Wil je dat je leerlingen hun mogelijkheden verkennen? Laat hen eerst een interview afnemen van iemand uit hun omgeving over het beroep van die persoon. Nadien stellen ze dat beroep voor aan de klas.

Ouders betrekken

Ouderprikkel: vragenlijst over interesses en kwaliteiten

Ouderprikkel: vragenlijst over interesses en kwaliteiten

Wil je leerlingen (met hun ouders) laten reflecteren over hun talenten en kwaliteiten? Geef een vragenlijst mee als ouderprikkel. De leerling bespreekt de vragen thuis met zijn of haar ouders of met een vertrouwenspersoon.
Ouderprikkel: je eigen kwaliteiten benoemen

Ouderprikkel: je eigen kwaliteiten benoemen

Wil je je leerlingen en hun ouders laten reflecteren over hun kwaliteiten? Ga aan de slag met onderstaande ouderprikkel om hen hun kwaliteiten te laten benoemen.
Ouderprikkel: wat na de lagere school?

Ouderprikkel: wat na de lagere school?

Wil je je leerlingen met hun ouder(s) laten reflecteren over hun drijfveren? Dit schema helpt hen om na te denken over wat ze kennen, kunnen en willen en waar ze nog in willen groeien.
Ouderprikkel: een interview afnemen over een beroep

Ouderprikkel: een interview afnemen over een beroep

Wil je dat je leerlingen hun mogelijkheden verkennen? Laat hen een interview afnemen van iemand uit hun omgeving over het beroep van die persoon.

Je leerlingen diverse ervaringen laten opdoen

Ga op zoek naar activiteiten die je leerlingen uitdagen, die hen uit hun comfortzone halen en die hen aanzetten om nieuwe dingen te proberen. In de databank van Generatie BXL vind je organisaties die school- en niet-schoolgebonden activiteiten aanbieden. 

Een selectie uit het aanbod: de IT-Garage voor STEM-projecten, de Kookmet van Cultureghem, cultuurparticipatie via Lasso of activiteiten in Aximax. Je vindt er ook materialen en spellen rond talenten en interesses, zoals een ganzenbordspel van Beroepenhuis Gent, een talentenspel van Klasse en de I-Like-basic belangstellingstest van de Onderwijskiezer. Of activiteiten van Jeugd en Muziek Brussel, de DataBuzz van de VUB en debatateliers van Debateville. De website ‘Van basis naar secundair’ bevat testen en tips om met je leerlingen te werken rond hun kwaliteiten. Bijvoorbeeld het spel ‘Kr8cht’, waarmee ze talenten koppelen aan de studiedomeinen van het secundair onderwijs, of een vriendenboekje om in te vullen. Of bezoek de JOBX- tentoonstelling van Capital met je leerlingen.

Ook de Brede School kan een geschikte partner zijn om talenten, interesses en kwaliteiten te verkennen.

Loopbaangesprekken voeren met leerlingen (en hun ouders)

Het loopbaangesprek is een formeel gesprek waarbij leerlingen stapsgewijs nadenken over hoe zij hun (leer)loopbaan zien. Via deze gesprekken ontwikkelen de leerlingen loopbaancompetenties en krijgen ze beetje bij beetje een beeld van zichzelf (talenten en interesses, kwaliteiten, dromen), van mogelijke studierichtingen of jobs. Je kunt ook de ouder(s) uitnodigen voor het gesprek. Meestal voert de leerkracht of een andere vertrouwenspersoon op school het gesprek. Soms zijn het leerlingbegeleiders, klascoaches, zorgcoördinatoren … die het gesprek aangaan.

Gebruik de leidraad voor de loopbaangesprek, het reflectieschema voor de leerling (en de ouder) en de fiche over de basishouding en gespreksvaardigheden om het loopbaangesprek voor te bereiden.

Naast het formele loopbaangesprek voer je waarschijnlijk veel andere gesprekjes met de leerlingen en hun ouder(s). Deze (informele) gesprekken zijn ook belangrijk want ze helpen om het loopbaangesprek voor te bereiden. Je kunt de vragen uit de leidraad ook gebruiken voor korte reflectiegesprekken met je leerlingen.

Alle info en materialen over het loopbaangesprek vind je in de databank van Generatie BXL.

Maak een account aan in de databank en stel je eigen jaarplanning op

Hoe maak je een account aan?

  • Ga naar de kennisdatabank
     
  • Klik op de knop inloggen rechts bovenaan.
     
  • Maak een account aan. Gebruik je e-mailadres, kies een paswoord en duid aan in welke school en welk leerjaar je werkt.
     
  • Als je inlogt kom je in automatisch in je persoonlijke dashboard.
     
  • In je dashboard kan je een jaarplanning maken en voorgestelde profielgebonden thema's bekijken
     
  • Je kan in 'mijn account' je accountgegevens beheren. Werk je in verschillende scholen of leerjaren? Verander je van school of leerjaar? In je account kun je de gegevens aanvullen en aanpassen.
     
  • Je kan ook kiezen om meldingen van Generatie BXL te ontvangen in je inbox.

Welke thema's zie ik in mijn dashboard?

  • In jouw dashboard stellen we 'thema's' voor die voor jouw profiel interessant zijn.
     
  • Thema's bestaan uit een verzameling fiches uit de kennisdatabank, met extra informatie over hoe je de methodieken kunt gebruiken in je klas.
     
  • Het team van Generatie BXL stelt de thema's samen. De thema's helpen jou een jaarplanning gericht op loopbaanbegeleiding (en studiekeuze) te maken.

Hoe kan ik een jaarplan maken?

  • Als je inlogt, kun je met de knop 'Jaarplanning toevoegen' aan de slag.
     
  • Kies een titel, vul de omschrijving in en vink publiceren aan.
     
  • Je jaarplan is enkel zichtbaar in jouw account en wordt niet gedeeld met andere gebruikers. 
     
  • In een jaarplan kun je met de knoppen '+ fiche toevoegen' en '+ tekst toevoegen' werken om inhoud toe te voegen.
     
  • Weet je nog niet welke fiches je wil toevoegen? Als je inlogt, kun je ook eerst zoeken in de kennisdatabank en de interessante fiches met de knop '+ toevoegen aan jaarplanning' opnemen. Via '+ tekst toevoegen' kun je activiteiten binnen en buiten de klas opnemen die niet in de databank van Generatie BXL staan. Plan je een oudergesprek? Een klasactiviteit? Of gebruik je een eigen methodiek in de loop van het schooljaar? Gebruik hiervoor het vrije tekstveld.
     
  • Je kunt bij elke fiche tekst toevoegen en kiezen op welke dag en maand dit in je jaarplan verschijnt.
     
  • Wil je jouw jaarplan aanpassen? Dan kan gemakkelijk met de knoppen 'bewerken',  'kopiëren' en 'wissen', achter de drie puntjes bij elk item in je jaarplan.

Vragen?

Check het vormingsaanbod van het Onderwijscentrum Brussel (OCB). In de loop van het schooljaar wordt een vorming georganiseerd over onderwijs aan jonge tieners: breinontwikkeling, leren en transitie.

Neem contact op met de onderwijsondersteuner van OCB die actief is in je school.
 
Of stuur een mailtje naar generatiebxl@vgc.be