Ontdek de materialen in de databank
Starten in het middelbaar, nadenken over een later beroep, een geschikte studierichting vinden: het is een heel proces waarbij leerlingen reflecteren over talenten, kwaliteiten en dromen. Ze praten en reflecteren hierover met ouders, familie, vrienden... Maar ook de school heeft een belangrijke rol om hen te begeleiden, naast het CLB.
Daar bovenop bestaan er heel wat interessante informatiebronnen die leerlingen en hun ouders helpen bij het maken van een school, studie- en beroepskeuze. Je vindt al deze materialen in onze databank.
Op deze pagina selecteerden we enkele fiches uit de databank over:
- de overgang naar het eerste middelbaar
- de overgang naar de tweede en de derde graad secundair onderwijs
- de overgang naar het hoger onderwijs of de arbeidsmarkt
Naar het eerste middelbaar
In dit onderdeel staan enkele nuttige bronnen over de stap naar het eerste middelbaar:
- informatie over de structuur van het secundair onderwijs
- alle mogelijke studierichtingen en beroepen op een rij in de Onderwijskiezer
- het aanbod scholen en studierichtingen in Brussel
- de data van de schoolbezoeken
- de website 'Van basis naar secundair' met alle nuttige informatie op een rij
- hoe en wanneer je je kan inschrijven voor een secundaire school in Brussel

Naar de tweede of de derde graad van het secundair onderwijs
Na het tweede of vierde middelbaar van school veranderen? Dit onderdeel bevat enkele nuttige informatiebronnen:
- Neem de structuur van het secundair onderwijs erbij en bekijk welke mogelijkheden er zijn.
- Vind studierichtingen en beroepen via de Onderwijskiezer.
- Ontdek welke scholen en studierichtingen er in Brussel zijn voor de tweede en de derde graad.
- de data van de schoolbezoeken
- info over inschrijven voor de tweede of derde graad van een secundaire school in Brussel

Naar het hoger onderwijs of de arbeidsmarkt
In dit onderdeel staan enkele nuttige bronnen als voorbereiding op de stap naar het hoger onderwijs of de arbeidsmarkt:
- Hoe een slimmere keuze maken? Onderwijskiezer helpt bij het maken van een studie- of beroepskeuze.
- Bezoek een studie-informatiedag (SID-in) om kennis te maken met een brede waaier aan studie- en beroepsmogelijkheden.
- Informeer bij Leerwinkel Brussel naar het volledige Nederlandstalige onderwijs- en opleidingsaanbod in Brussel en veel meer.
- Contacteer 'Jump naar werk'. Jump naar werk coacht Brusselse leerlingen uit het laatste jaar Brussels Nederlandstalig secundair onderwijs bij hun eerste stappen naar de arbeidsmarkt.
- Verken alle mogelijke studierichtingen en beroepen via de Onderwijskiezer.

Zelftesten
Naar het middelbaar
- I-Like-basic: belangstellingstest
De I-Like-basic is een test waarmee de leerling zijn of haar belangstelling verkent.
Van 54 activiteiten geven de leerlingen met een cijfer van 1 tot 7 aan hoe graag ze dat doen of zouden doen. Ze krijgen per activiteit 3 ondersteunende foto’s van typische bezigheden in die opleiding.
Per belangstellingsdomein kun je zien welk resultaat leeftijdsgenoten, jongens en meisjes afzonderlijk, gemiddeld behalen.
- I-Study-basic: studiehoudingtest
Een goede studiehouding is erg belangrijk voor studiesucces in het secundair onderwijs.
Leerlingen met een goede studiehouding hebben altijd meer slaagkansen.
De I-Study-basic is een zelfevaluatie: door de vragen te beantwoorden krijgen leerlingen een beeld van hun eigen studiehouding.
De resultaten worden best besproken met de leerling, de ouders, studiekeuzebegeleider of het CLB. Je kunt de resultaten afprinten, mailen of als pdf opslaan.
De test is een momentopname en wordt dus best bekeken in het grotere geheel van de loopbaanoriëntering en -begeleiding van de leerling.
Naar de tweede graad
I like it 2: belangstellingstest
'I like it 2' is een test waarmee leerlingen hun belangstelling voor studierichtingen in de 2e graad secundair onderwijs kunnen verkennen. Er zijn twee versies van deze proef
- een tekstversie
- een fotoversie
Voor 102 activiteiten geef je met een cijfer van 1 tot 7 aan hoe graag je ze doet of zou doen. Als je alle vragen beantwoord hebben, verschijnt een grafiek met het resultaat per belangstellingsdomein. Je kunt dan doorklikken naar de studierichtingen die bij een belangstellingsdomein horen.
De resultaten worden best besproken met de leerling, de ouders, studiekeuzebegeleider of het CLB. Je kunt de resultaten afprinten, mailen of als pdf opslaan.
De test is een momentopnamen en wordt dus best bekeken in het grotere geheel van de loopbaanoriëntering en -begeleiding.
Naar het hoger onderwijs of de arbeidsmarkt
Onderwijskiezer- Explorer
Deze test is een hulpmiddel om te ontdekken welke opleidingen in het hoger onderwijs leerlingen kunnen boeien. Als resultaat krijgen ze een lijst met opleidingen die aansluiten bij wat ze interessant vinden.
Onderwijskiezer- Columbus
Columbus is een exploratietool waarmee jongeren in de derde graad van het secundair onderwijs hun studiekeuzeproces kunnen versterken. Het instrument past binnen het begeleidingstraject dat scholen met hun leerlingen doorlopen bij hun eventuele keuze voor het hoger onderwijs.
Onderwijskiezer - 'I prefer' belangstellingstest
De I-Prefer is een belangstellingsproef voor laatstejaars secundair onderwijs. De test brengt de belangstelling voor opleidingen van het hoger onderwijs in kaart. De I-Prefer is een genormeerde proef, wat wil zeggen dat je de resultaten kunt vergelijken met leeftijdsgenoten.
VDAB - Beroepsoriëntatietest
Met de online beroepsoriëntatietest van VDAB krijgen leerlingen suggesties over mogelijke beroepen op basis van interesses.
VDAB - competentietest
VDAB brengt de competenties van leerlingen in kaart en stelt passende beroepen voor. De test toont welke beroepen leerlingen kunnen doen als ze bepaalde competenties nog wat bijschaven of een extra opleiding volgen.
Activiteiten om talenten, kwaliteiten en dromen mee te ontdekken
In de vrije tijd
Door na de schooluren en in het weekend deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten ontdekken leerlingen meer over zichzelf en hun talenten. Ze komen te weten wat hun kwaliteiten zijn, leren in groep of in andere talen functioneren. Ze maken kennis met verschillende Nederlandstalige organisaties in Brussel, waar ze mogelijk ook een studentenjob of vrijwilligerswerk kunnen vinden. Het aanbod van de VGC is divers en biedt kansen.
Op school
Maar ook op school zijn er heel wat mogelijkheden om talenten en kwaliteiten te ontdekken en te ontwikkelen. In de databank van Generatie BXL staan er heel wat materialen en activiteiten waar de school mee aan de slag kan gaan. We gaan hier dieper op in op de pagina 'voor leerkrachten'.
