Debateville lanceert initiatieworkshops debat voor Brusselse Scholen

Debateville haalt dit schooljaar de band met het onderwijs in Brussel verder aan met een speels en engagerend debatprogramma. Scholen worden uitgenodigd om samen met hun leerlingen van de derde graad lager onderwijs opnieuw de wereld van debatteren te verkennen. Voor leerkrachten die geïnteresseerd zijn in het integreren van debat in hun lessen, biedt Debateville een laagdrempelige werkvorm aan.

De workshops van Debateville leveren een praktische en concrete bijdrage aan de talentontwikkeling van de leerlingen. De vaardigheden en attitudes die men aanscherpt situeren zich zowel binnen taalverwerving en -beheersing, burgerschaps- en sociale vaardigheden, als binnen persoonlijke ontwikkeling en zelfvertrouwen.

Debateville organiseert debat- en dialoogklassen waarin leerlingen leren hoe ze een overtuigende argumentatie moeten opbouwen, zich kunnen inleven in het standpunt van anderen, en bevlogen speeches kunnen geven voor hun medeleerlingen. Dankzij deze workshops leren de ketjes wat debat precies inhoudt, waarom debatteren van belang is, en oefenen ze deze vaardigheden in met behulp van leuke spelletjes rond overtuigen, argumenteren, inlevingsvermogen, spreekdurf en public speaking.

Deze boeiende workshops zijn specifiek ontworpen voor leerlingen van de derde graad van de lagere school. Debateville biedt leerkrachten ook een toolkit aan met diverse werkvormen, zodat zij ook buiten de workshops actief aan de slag kunnen gaan met debat in de klas.

Voor dit enthousiaste en betrokken project, dat gericht is op het versterken van zowel leerlingen als leerkrachten, trekt de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) een budget van 30.000 euro uit.

Heb je interesse om op jouw school debatactiviteiten te introduceren? Ontdek dan meer op debateville.org